Wat zijn wakkertijden?
Meer en meer hoor je de term wakkertijden. Maar wat zijn wakkertijden nu eigenlijk en hoe werk je met wakkertijden? Je kent het misschien wel, je kindje is een beetje aan het jengelen, gaapt af en toe, maar als je hem oppakt lijkt het weer goed. Zou het honger zijn? Of een vieze luier? Of toch naar vermoeidheid?
Lastig!
Wanneer je je kindje op bed legt wordt er niet geslapen, toch niet moe denk je dan? Of toch wel, maar je hebt net het juiste moment van de slaap gemist. En dat is waar het precies om draait bij de wakkertijden.
Hoe werkt slapen?
Bij de allerkleinsten werkt slapen nog op slaapdrang. De baby wordt wakker, bouwt vermoeidheid op en valt weer in slaap. In de weken, maanden en jaren die volgen gebeurt er veel in de slaapontwikkeling van je kindje. Er ontstaat uiteindelijk onder andere een biologisch ritme en op dat ritme wil je varen. Wanneer het hormoon cortisol laag is en de melatonine (slaaphormoon) hoog, dan wil je je kindje in bed leggen. En dat zijn dus precies de wakkertijden. Het slapen ontwikkelt steeds meer en meer door. Daarom is er voor elke leeftijd een ander moment waarop je kindje het makkelijkst in slaap valt.
Wakkertijden
Wakkertijden verschillen dus per leeftijd. Je kindje mag dan uiterlijk op de wakkertijd slaapklaar in bed liggen. Soms wil je je kindje wat eerder in bed leggen, en dat mag. Een kindje is soms wat eerder moe en laat dan duidelijke slaapsignalen zien. Wanneer je je kindje na de wakkertijd in bed legt mis je de boot en gaat inslapen moeilijker.
Je volgt dus eigenlijk het ritme van je kindje waardoor je kindje makkelijker in slaap kan vallen. Daardoor kan je kindje makkelijker leren zelfstandig in slaap te vallen en daardoor een goede slaapbasis ontwikkelen.
Ik werk volgens de droomritme methode en houd de volgende wakkertijden aan:
0 – 2 weken 45 minuten
Tot 2 maanden 60 minuten
2 tot 4 maanden 90 minuten
4 tot 6 maanden 2 uur-90 min-90 min-3 uur
8 tot 12 maanden 2-3-4 uur
Let er dus op dat dit de maximale wakkertijden zijn. Is er een kort slaapje geweest dan mag je kindje eerder naar bed.
Hanteer je deze ritmes en loopt het slapen toch niet helemaal goed? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Denk hierbij aan een sprongetje, slaapregressie of onrust. Kom je er niet uit dan kun je altijd contact met mij opnemen.