Speen
Speen, tut, fopspeen, tuttebel, fiep, allemaal namen die we aan het bekende speentje geven. Veel ouders hebben een haat-liefdeverhouding met de speen. Als je je kindje rustig wilt krijgen is het een heel fijn hulpmiddel, maar als je kindje het speentje kwijt is als hij in slaap wil vallen, of wakker wordt, dan is het minder fijn.
Waarom een speen?
Jonge baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Deze behoefte wordt niet altijd bevredigd aan de borst of fles. Dat is de reden waarom baby’s vaak een speen willen. Dit speentje bevredigd de zuigbehoefte en zorgt voor rust.
Als je kindje wat ouder wordt, is er gewenning ontstaan en is de speen vaak een troostmiddel, maar ook een slaapmiddel.
Soorten spenen
Er zijn 2 soorten spenen, de ronde en de platte. Je kindje zal zelf aangeven welke hij het prettigst vindt. Welke speen je kindje ook fijn vindt, het is belangrijk om de hygiëne te waarborgen:
- Steriliseer de speen regelmatig (met kokend water)
- Steek de speen nooit in je mond om deze schoon te maken
- Vervang de speen regelmatig
Voor- en nadelen
Voordelen van de speen
Een speen helpt wanneer je kindje een grote zuigbehoefte heeft. Daarnaast is een speen een fijn troostmiddel.
Nadelen van de speen
Soms valt een speen tijdens de slaap uit. De allerkleinsten kunnen de speen nog niet zelf terug in het mondje stoppen. Papa en mama zullen dus paraat moeten staan. Wanneer een kindje ouder wordt is dit gelukkig opgelost. Voor oudere kindjes die een speen dag en nacht gebruiken, kan een speen nadelige gevolgen hebben voor het gebit.
Afbouwen speen
Wanneer?
Er zijn verschillende momenten wanneer je de speen kan afbouwen. Je kunt dit direct doen wanneer de zuigbehoefte van je baby afneemt, ofwel voor 6 maanden. Of je kiest ervoor dit later te doen. Vaak zie je dan dat vanaf 2,5 jaar de goede leeftijd is om af te bouwen. Het is belangrijk goed na te denken over wanneer je de speen gaat afbouwen. Hierbij wat tips:
- Bouw het speentje af, als het goed gaat met je kindje.
- Doe dit niet wanneer je kindje in een ontwikkelsprong of slaapregressie zit
- Bouw het speentje niet af tijdens een spannende periode zoals de komst van een broertje of zusje, een verjaardag of Sinterklaas.
Hoe?
Speen afbouwen bij een baby
Je baby wil de speen vaak de hele dag door. Dit is het eerste wat je wilt gaan afbouwen. Dat doe je door de speen minder vaak aan te bieden overdag. En wanneer je baby gaat jengelen dit op een andere manier op te lossen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door aandacht te geven of je kindje af te leiden.
Daarna ga je het speengebruik afbouwen bij het slapen. Je start met de slaapjes overdag. Net voordat je baby in slaap valt, haal je de speen uit het mondje. Gaat dit goed, dan doe je het een aantal dagen later net weer iets eerder en zo ga je verder totdat je baby de speen tijdens het in slaap vallen niet meer nodig heeft.
Speen afbouwen bij een ouder kindje
Ook bij een ouder kindje geldt dat je de speen eerst overdag gaat afbouwen. Dit betekent minder vaak of niet aanbieden, niet binnen handbereik van je kindje leggen en je kindje afleiden wanneer er behoefte is aan de speen.
De volgende stap is het afbouwen van de speen tijdens het slapen. Als je kindje ouder is kun je hem daar het beste op voorbereiden. Dit kan op verschillende manieren, maar bespreek het altijd met je kindje. Je kunt het dan op de volgende manieren aanpakken:
- Voor elk slaapje wat zonder speen is geslapen ontvangt je kindje een sticker. Is de stickerkaart vol, dan krijgt je kindje een cadeautje o.i.d.
- Laat je kindje het speentje weggeven. En geef je kindje hier iets voor terug.
- Cold turkey, dit is niet de meest prettige manier, maar wel de snelste.
Het allerbelangrijkste is, doe wat je afspreekt. Is het speentje weg, dan is het weg.
Wil je het speentje gaan afbouwen en heb je daarover nog vragen? Of heb je andere vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact op.