Wat is slaapregressie?
Wat is slaapregressie en wat doe je als je kindje in een slaapregressie zit? Slaapregressie is een steeds meer bekende term. Net als je kindje groei- en ontwikkelsprongen maakt, maakt je kindje ook slaapsprongen. Deze slaapspongen zijn nodig om het slaapsysteem volwassen te maken.
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie is een “groot” moment in de ontwikkeling van de slaapstructuur, De regressie houdt verband met de cognitieve en mentale ontwikkeling en heeft invloed op de hechting en het slapen.
Een slaapregressie kan wel tot 6 weken duren. En dat zijn dus de momenten dat het slapen vaak even niet zo goed gaat. Alles wat voorheen werkte, werkt nu niet meer. Je kindje wordt ineens weer ’s nachts wakker, of heeft moeite met inslapen of slaapt ineens korter overdag. Een slaapregressie komt in het eerste jaar voor op de leeftijd van vier, acht en twaalf maanden.
4 maanden slaapregressie
Mijn baby van 4 maanden slaapt ineens niet meer. Een veelgebruikte zoekterm. Dit is ook een pittige slaapregressie. Je hebt net de eerste newborn fase achter de rug. Je bent net een beetje gewend aan de nieuwe gezinssituatie. Het zwangerschapsverlof is vaak voorbij en dan ineens een slaapregressie. Tijdens deze regressie is je kindje zich bewuster van zijn omgeving en dat kan spannend zijn en maakt het slapen ook lastiger.
8 maanden slaapregressie
De tweede slaapregressie in het eerste jaar. Deze valt ook samen met groet ontwikkelsprongen zoals bijvoorbeeld kruipen, kruipen, optrekken. Fysiek leert je kindje heel erg veel en dat heeft natuurlijk invloed op het slapen.
12 maanden slaapregressie
Soms lijkt het alsof de 8 maanden slaapregressie nooit gestopt is en meteen overgaat in de 12 maanden regressie. Tussen de 8 en 12 maanden gebeurt er zoveel in de ontwikkeling van je kindje dat slapen echt een uitdaging is.
En dan is je kindje ineens 1 jaar en wil nog maar 1 keer per dag slapen. Maar op deze leeftijd heeft je kindje echt nog twee slaapjes nodig.
Wat doe je tijdens een slaapregressie
Slaapregressie laat soms slaapsignalen zien die niet juist zijn. Bijvoorbeeld het weigeren van een overdag slaapje, nachtelijk waken en moeilijk inslapen.
Om een slaapregressie goed door te komen, zonder dat je kindje oververmoeid raakt, houd je je aan de wakkertijden passend bij de leeftijd van je kindje. Zijn er korte slaapjes, dan biedt je meer slaapjes aan en kort je de wakkertijden in. Wordt er moeilijk ingeslapen dan kun je meer hulp bieden door bijvoorbeeld een slaapje in de wandelwagen te laten doen, of er even bij te blijven.
Het goede nieuws is na de slaapregressie heeft je kindje echt een stap gemaakt en wordt het slapen weer makkelijker! Zullen we slaapregressie voortaan slaapprogressie noemen? Want eigenlijk is het heel erg positief!
Lukt het toch niet je kindje in het juiste ritme te houden, speelt er iets anders of kom je er niet uit dan kun je altijd contact met mij opnemen.